بیشتر بخوانید: آیا عمل دیسک کمر خطر دارد؟
انواع کمربند طبی برای ستون فقرات
معمولا پزشک معالج پس از آسیب دیدگی یا عمل کمر، کمربند طبی برای ستون فقرات تجویز می کند. کمربند طبی سه هدف را دنبال میکند:
- این کمربند ستون فقرات شما را در طول روند بهبودی بی حرکت نگه میدارد.
- نواحی آسیب دیده را ثابت نگه میدارد.
- با محدود کردن دامنه حرکت درد را کنترل میکند.
سندرم جراحی ناموفق کمر (FBSS) به کمر درد مزمن و یا درد گردن، با درد اندامهای تحتانی (یا بدون آن) اشاره دارد .کمر درد پس از جراحی کمر در صورتی رخ میدهد که عمل جراحی ستون فقرات به نتیجهی مطلوبی دست نیابد.
کمربند های طبی که ارتوتیک نیز نام دارند از مواد سازنده مختلفی مثل نایلون، کتان پلاستیکی، ابر لاستیکی و پلاستیک قالب دار تشکیل شده اند.
کمربند طبی ها را میتوان در هر قسمتی از ستون فقرات (برای گردن درد، قسه سینه، کمر، استخوان خاجی) استفاده کرد و نام گذاری آنها بر طبق ناحیهای از ستون فقرات که مورد استفاده قرار میگیرند، میباشد.
کمر بند های طبی عبارتند از:
- بریس گردن
- بریس گردن-قفسه سینه
- بریس قفسه سینه- استخوان خاجی کمری
- بریس خاجی کمری
کمربند طبی های ستون فقرات انواع مختلفی دارند که برای بیماریهای مختلف کمر از قبیل اسکولیوز (انحراف ستون فقرات)، قوز کمر، شکستگیهای فشاری ستون مهرهها و بهبودی پس از جراحی و یا مواردی که با ورزش کمر درد بهبود نمی بابند ، مورد استفاده قرار میگیرد. محدود کردن دامنه حرکتی ستون فقرات فرد باعث سریعتر شدن فرآیند بهبودی در هر دو وضعیت میشود و همچنین درد و ناراحتی کمر را برای بیمار کاهش میدهد.
اغلب شکلهای کمر درد ناشی از آسیب دیدگی های ساده از قبیل پیچ خوردگی است و درد ناشی از آنها با گذشت زمان کاهش پیدا میکند. با این حال، درمان کمردرد مزن دشوارتر است و ناشی از یک بیماری شدیدتر میباشد. دو نوع کمربند طبی وجود دارد. یکی از انواع کمربند طبی با اصلاح انحنای ستون فقرات به اصلاح بدشکلی کمک میکند. نوع دیگر کمربند باعث محافظت از عضلات و استخوانهای ستون فقرات میشود تا به بهبودی آنها کمک کند و یا آسیب دیدگی را کاهش میدهند.
انواع کمر بند طبی
۱.کمربندهای طبی سفت
کمربندهای طبی سفت، جزو کمربندهایی از جنس پلاستیک هستند که مطابق با طرح بدن میباشند. در صورتی که کمربند طبی به خوبی بسته شود، حدود ۵۰ درصد از دامنه حرکتی ستون فقرات فرد را محدود میکند. شکستگیها اغلب با کمربندهای طبی سفت درمان میشود و همچنین پس از جراحی همجوشی از این کمربندها برای تسریع در بهبودی استفاده میشود. کمر بند های طبی سفت، سنگین وداغ هستند و عموما بیماران با آنها احساس راحتی نمیکنند.این کمربندها وقتی که بیمار سرپا است باید مورد استفاده قرار گیرد، اما وقتی بیمار دراز کشیده باشد، باید جدا شوند.
۲.کمربند های طبی کشسان (کرست های کمری)
در درمان کمر درد پس از جراحی کمر مورد استفاده قرار میگیرد. گاهی اوقات برای محدود کردن دامنه حرکتی ستون فقرات پس از عمل جراحی توصیه میشود. این نوع کمربند طبی به بیمار اجازه نمیدهد تا به جلو خم شود و در نتیجه در طی شکل گیری همجوشی، دامنه حرکتی کمر محدود میشود.
این نوع کمربند طبی اساسا با محدود کردن دامنه حرکتی عمل می کنند. و به عنوان یک یادآوری کننده برای نحوه صحیح نشستن و ایستادن در حین بلند کردن اشیا مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی فرد کمربند طبی کشسان را میبندد، برای بلند کردن اشیا باید کمر خود را صاف بگیرد (به جلو خم نکند)، و همچنین برای بلند کردن اشیا از عضلات بزرگ پا استفاده کند.
کمربندهای طبی مخصوص اسکولیوز
اسکولیوز، انحنای ستون فقرات است که باعث میشود استخوان کمر به شکل غیر طبیعی C ( در این بیماری ستون فقرات در یک راستا نمی باشد و انحراف جانبی دارد) در بیاید. و یکی از علتهای شایع کمردرد میباشد. این بیماری میتواند دلیلی ژنتیکی داشته باشد و اغلب در بین نوجوانان و بیشتر در میان دختران به وجود میآید.
میلههای سفت کمربند طبی باعث اعمال فشار خارجی میشود، تا انحنای ستون فقرات را برطرف کند و هم ترازی آن را اصلاح نماید. برای اصلاح اسکولیوز، کمربند طبی عموما در تمامی اوقات حتی در طول خواب مورد استفاده قرار میگیرند.
کمربندهای طبی بعد از آسیب دیدگی یا عمل کمر
نوع دیگر کمربند طبی عموما پس از جراحی یا پس از شکستگیهای فشاری ستون مهرهها مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع کمربند طبی از جنس پلاستیک است و با بست های قلاب دار به شکم و کمر متصل میشود. این کمربند تنها در هنگام بیدار بودن بیمار باید مورد استفاده قرار گیرد.
بسیاری از پزشکان ابتدا با استفاده از سی تی اسکن یا تصویربرداری با اشعه ایکس پیشرفت بهبودی را ارزیابی میکنند. و در مرحله بعد در مورد ادامه استفاده بیمار از بریس یا استفاده نکردن از آن تصمیم می گیرند. زمانی که بیمار با توجه به تجویز پزشک دیگر نیازی به استفاده از کمر بند طبی نداشته باشد. باید بتدریج و ظرف مدت چند هفته تا چند ماه اینکار صورت بگیرد.
کمربندهای طبی غیرتجویزی
کمربندهای طبی غیرتجویزی، یا همان کمربندهای حمایتی، وسایلی هستند که برای حمایت و استقامت ناحیه کمری به کار میروند. و بر خلاف کمربندهای تجویزی، بدون نیاز به نسخه پزشکی در دسترس هستند. این کمربندها معمولاً در فروشگاههای تجهیزات و وسایل پزشکی، فروشگاههای ورزشی و حتی آنلاین قابل دسترسی هستند.
اما باید توجه داشت که استفاده از کمربند طبی غیرتجویزی باید با اطلاعات کافی و توصیههای مناسب انجام شود. ممکن است این نوع کمربندها برای موارد خاصی مفید نباشند یا در برخی مواقع حتی موجب ایجاد مشکلات جدید شوند. بنابراین، قبل از استفاده از کمربند طبی غیرتجویزی، مشورت با یک پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مناسب است تا تأثیرات و راهنماییهای لازم را دریافت کنید. همچنین، بهتر است این نوع کمربندها را به عنوان راهکار موقت و محدود استفاده کنید. و از توانایی طولانیمدت آنها برای بهبود وضعیت ستون فقرات خود انتظار زیادی نداشته باشید.