انگشت ماشه ای: انگشت ماشه ای وضعیتی است که یک یا چند تاندون دست را تحت تأثیر قرار می دهد و خم کردن انگشت آسیب دیده را دشوار می کند. این عارضه می تواند انگشت شست و یا هر انگشتی را تحت تاثیر قرار دهد. حتی گاهی ممکن است یک یا چند انگشت تحت تاثیر قرار گرفته و مشکل در هر دو دست ایجاد شود. درمان محافظه کارانه انگشت ماشه ای با فیزیوتراپی همیشه به عنوان یک برنامه درمانی قبل از مداخله جراحی توصیه می شود. با فیزیوتراپی فانتوم زنجان همراه باشید.
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
علائم ایجاد انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر
علائم انگشت ماشه ای ممکن است از خفیف به شدید پیشرفت کند که عبارتند از:
- خشکی و سفتی انگشت (به خصوص در صبح)
- درد هنگام خم کردن انگشت
- احساس صدای مفصلی هنگام حرکت انگشت
- حساسیت به لمس یا برآمدگی در کف دست در قسمت پایه انگشت مبتلا
- قفل شدن انگشت در حالت خمیده (به طوری که ممکن است لازم باشد از دست دیگر خود برای فشار دادن انگشتان خود استفاده کنید تا صاف شوند)
علل ایجاد انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر
تورم در داخل یا اطراف تاندون های انگشتان شما باعث ایجاد انگشت ماشه ای می شود. تاندون ها نوارهایی هستند که عضلات را به استخوان ها متصل می کنند. درواقع تاندونها و عضلات دست با هم کار میکنند تا انگشتان را خم و راست کنند. یک تونل بافتی به نام غلاف، این تاندون ها را احاطه می کند که از آنها محافظت کرده و تاندون ها را در جای خود نگه می دارد. انگشت ماشه ای زمانی اتفاق می افتد که تاندون های انگشتان آسیب دیده، تحریک شده و متورم و ملتهب می شوند و نمی توانند به راحتی در داخل غلاف خود بلغزند. همچنین ممکن است یک برآمدگی روی تاندون آسیبدیده شما ایجاد شود که لغزیدن تاندون در غلاف خود را سخت تر می کند.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به انگشت ماشهای قرار دارند؟
هر فردی ممکن است به انگشت ماشه ای مبتلا شود، اما این مشکل در افراد بین 40 تا 60 سال شایع تر می باشد. همچنین داشتن یک شغل یا فعالیت های روزانه ای که شما را ملزم به انجام حرکات تکراری شدید، گرفتن اجسام یا اعمال نیروی زیادی با انگشتان میکند، میتواند احتمال ابتلا به انگشت ماشهای را افزایش دهد. به عنوان مثال این عوامل عبارتند از:
- کشاورزی یا باغبانی
- کار صنعتی یا کار با ابزار
- ساز زدن مداوم
- انجام ورزش های راکتی (مانند تنیس، بدمینتون یا پیکل بال)
همچنین احتمال ابتلا به انگشت ماشه ای در افرادی که بیماری خاصی دارند بیشتر است، از جمله:
- استئوآرتریت (آرتروز)
- روماتوئید آرتریت (روماتیسم)
- نقرس
- دیابت
- بیماری تیروئیدی
- آمیلوئیدوز
تشخیص انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر
پزشک شما انگشت ماشه ای را با معاینه فیزیکی تشخیص می دهد. او دست و انگشتان شما را معاینه می کند و در مورد علائم شما می پرسد. زمانی که برای اولین بار متوجه درد و سفتی شدید و اگر فعالیت های خاصی علائم شما را بدتر می کند، به پزشک خود اطلاع دهید.
معمولا به هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص انگشت ماشه ای نیاز نیست اما با این حال پزشکان ممکن است از آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی یا اشعه ایکس برای عکس برداری از بافت و استخوان های دست شما استفاده کنند.
فیزیوتراپی چگونه می تواند به انگشت ماشه ای کمک کند؟
فیزیوتراپی معمولا در درمان انگشت ماشه ای می توند بسیار موثر باشد. به طور کلی مشخص شده است که بستن آتل به مدت 10 هفته، میزان موفقیت زیادی را در رفع انگشت ماشه ای نشان می دهد. در صورتی که اسپلینت به تنهایی برای رفع علائم شما کافی نباشد، تزریق کورتیکواستروئید همراه با آتل می تواند مفید باشد. اما در برخی موارد که مشکل فرد به آتل پاسخ نمی دهد، ممکن است به یک جراحی مختصر برای درمان نیاز باشد.
لیزر پرتوان
استفاده از لیزر پرتوان به عنوان یک روش غیرتهاجمی و بدون عوارض جانبی، معمولا گزینه مناسبی برای درمان این بیماری می باشد. این روش درمانی می تواند درد و التهاب را کاهش می دهد و به ترمیم بافت کمک کند.
حمام پارافین
الکتروتراپی
درمان انگشت ماشه ای با ورزش
ورزش و تمرین درمانی از طریق تقویت عضلات و بهبود انعطاف پذیری مفاصل، به درمان انگشت ماشه ای کمک می کند؛ این تمرینات عبارتند از:
- تمرینات کششی
- تمرینات تقویتی عضلات دست
- حرکات نرمشی و آهسته
- یوگا
انگشت ماشه ای معمولا چقدر طول می کشد؟
مدت زمانی که علائم را تجربه می کنید بستگی به این موضوع دارد که کدام انگشت شما مبتلاست و شدت علائم چقدر است. ممکن است از چند هفته تا چند ماه درمان غیرجراحی طول بکشد تا انگشتان شما به عملکرد معمول خود برگردند. با درمانگر خود صحبت کنید که چه انتظاری دارید و چه مدت به درمان نیاز دارید.
عوارض درمان نکردن انگشت ماشه ای
انگشت ماشه ای به خودی خود بهبود نمی یابد. در صورت مشاهده علائم انگشت ماشه ای، حتما توسط پزشک یا فیزیوتراپیست معاینه شوید. حتی اگر فقط به استراحت یا سایر درمانهای غیرجراحی نیاز دارید، یک متخصص باید انگشتان دست شما را معاینه کند و این مشکل یا هر بیماری دیگری که باعث علائم شما میشود را تشخیص دهد.