CTS: سندرم تونل کارپال، گیرافتادگی و فشرده شدن عصبی به نام عصب مدین در داخل تونل کارپ می باشد که به سندرم تایپیست ها نیز معروف است. با توجه به این که عصب مدین مسئول حس کف دست و سطح داخلی انگشتان به جز انگشت کوچک و همچنین مسئول حرکت انگشت شست می باشد، فشردگی و وارد شدن هرگونه فشار به این عصب منجر به ایجاد بیحسی، گزگز و ضعف عضلات انگشتان خواهد شد. با فیزیوتراپی فانتوم زنجان همراه باشید.
جراحی CTS
درمان سندرم تونل کارپال به دو روش جراحی و غیر جراحی انجام میشود. روش غیر جراحی شامل فیزیوتراپی، استفاده از آتل، تزریق کورتیزون، مصرف دارو و … است. در صورت درد شدید و مقاومت به درمان فیزیوتراپی یا کوچک شدن عضلات کف دست، جراحی CTS برای درمان و آزادسازی کانال کارپال انجام میشود. این جراحی نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و مدت زمان انجام آن، کمتر از نیم ساعت می باشد.
جراحی CTS به دو روش باز و آندوسکوپیک انجام می شود و اکثر بیماران پس از جراحی CTS بهبود قابل توجهی در علائم خود مشاهده میکنند.
نکات و مراقبت های پس از جراحی CTS
جراحی سندروم تونل کارپال نیز مانند سایر جراحیها نیاز به مراقبتهایی دارد که عبارتند از:
- بلافاصله پس از عمل از بیمار خواسته می شود که انگشتان خود را حرکت دهد؛ این کار در واقع مانع از سفت شدن و خشکی انگشتان می شود.
- بعد از عمل برای کاهش تورم و بهبود گردش خون، دست خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید و همچنین از بالش یا کوسن برای نگه داشتن دست خود در هنگام استراحت یا خواب استفاده کنید.
- دستورالعمل های جراح خود را در مورد مراقبت از زخم دنبال کنید. محل جراحی را تمیز و خشک نگه دارید تا از عفونت جلوگیری شود.
- از دارو یا پانسمان تجویز شده طبق دستور استفاده کنید.
- بیمار تا چند هفته پس از عمل باید از بریس یا اسپلینت برای مچ دست استفاده کند.
- در هفته های اولیه پس از جراحی از بلند کردن اجسام سنگین و گرفتن محکم اجسام خودداری کنید.
- در کنار این که باید به طور معمول از دست آسیب دیده خود استفاده کنید، استراحت نیز نقش کلیدی در بهبودی شما پس از جراحی دارد.
-
اکثر بیماران می توانند در عرض چند روز پس از جراحی فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرند؛ اما بازگشت به فعالیت های سنگین تر مانند ورزش یا باشگاه ممکن است به چهار تا شش هفته زمان نیاز داشته باشد.
- تا زمانی که کنترل کامل و قدرت دست خود را به دست نیاورید، باید از رانندگی خودداری کنید و بهتر است در این خصوص با درمانگر خود مشورت کنید.
- برای بهبودی سریع تر و کامل تر بهتر است یک رژیم غذایی سالم، متعادل و مغذی داشته باشید.
فیزیوتراپی بعد از عمل CTS
فیزیوتراپی بعد از عمل CTS، یکی از گامهای مهم و موثر برای رسیدن هر چه سریعتر به بهبودی کامل می باشد. توانبخشی بعد از جراحی باعث میشود که به مرور درد کم شود و حرکات دست به حالت عادی برگردند. همچنین انجام منظم فیزیوتراپی منجر به کاهش حساسیت زخم جراحی میشود و محل جراحی نرمتر خواهد شد. فیزیوتراپیست با ارزیابی وضعیت دست بیمار به به تدریج روی قدرت عضلات دست کار میکند تا فرد کمکم بتواند کارهای روزمره خود را با دست انجام دهد.
بنابراین اهداف فیزیوتراپی بعد از عمل CTS شامل کاهش درد و التهاب، بهبود قدرت و انعطافپذیری مچ دست، تقویت عضلات مربوط به مچ دست و آزادسازی بهتر فضای عصب مدین می باشد. به طور کلی، جلسات فیزیوتراپی پس از عمل CTS شامل تمرینات تقویتی و انعطاف پذیری، تکنیک های درمان دستی و استفاده از دستگاه های مخصوص به منظور کاهش درد و التهاب پس ازجراحی و همچنین تقویت عضلات و بهبود حرکت می باشد.
مهم است که برنامه فیزیوتراپی شخصیسازی شود و با توجه به وضعیت و نیازهای هر فرد برنامه ریزی شود. همچنین، انجام تمرینات و رعایت توصیه های فیزیوتراپیست در خانه نیز برای به دست آوردن بهبودی سریع تر و کامل تر مهم است.
الکتروتراپی
لیزرتراپی
تکارتراپی
– کاهش درد و التهاب
– کاهش محدودیتهای حرکتی
– افزایش قدرت و انعطاف پذیری عضلات دست
– بهبود عملکرد دست در فعالیتهای روزمره
کلام آخر