گردن، از مهره هایی تشکیل شده که از جمجمه تا قسمت فوقانی تنه امتداد یافته اند. دیسک گردن، جلوی ضربات ما بین استخوان ها را می گیرد. استخوان ها، رباط ها و عضلات گردن، از سر محافظت کرده و امکان حرکت را فراهم می کنند. هر گونه ناهنجاری، التهاب و یا آسیب می تواند منجر به بروز گردن درد شود. با ادامه مقاله از کلینیک فیزیوتراپی فانتوم زنجان همراه باشید.
برای بسیاری از افراد پیش آمده که دچار گردن درد شوند. این درد می تواند به دلیل پوزیشن نادرست گردن و یا کار زیاد با گردن باشد. در برخی موارد، این درد می تواند نتیجه زمین خوردن و یا آسیب های ورزشی باشد.
در بسیاری از موارد، این درد مشکل جدی نیست و می تواند تنها نشانه ای باشد از یک آسیب و یا بیماری که باید به پزشک مراجعه شود. در صورت ادامه دار شدن درد بیش از یک هفته، شرایط جدی در نظر گرفته می شود و اقدامات درمانی باید آغاز شوند.
علائم و نشانه های گردن درد
دردی که اغلب با نگه داشتن سر در یک وضعیت، مثلا هنگام رانندگی یا کار با کامپیوتر، برای مدت طولانی بدتر میشود.
- گرفتگی و اسپاسم عضلانی
- کاهش توانایی حرکت سر
- سردرد
انواع گردن درد
گاهی درد به خاطر عصبی بودن و یا گرفتگی و کشیدگی عضلات به دلیل یه چرخش یک باره روی می دهد. در این حالت اگر در طی یک الی دو هفته درد تسکین پیدا نکرد باید آن را جدی بگیرید. همچنین اگر درد گردن با علائمی مانند درد هر دو شانه، درد در ناحیه ران و باسن، درد درون دست ها و یا همراه تب باشد باید به پزشک مراجعه کرد تا بعد از گرفتن اسکن و ام آر آی و نوارهای عصب و عضله نوع بیماری را تشخیص و راه درمان مناسب را تجویز کند.
اگر درد ناحیه گردن همراه تب باشد می تواند نشانه عفونت باشد، عفونت، ناشی از التهاب غدد لنفاوی به خاطر وارد شدن ویروس و یا سایر عفونت ها رخ می دهد. گاهی ممکن است درد در سمت راست گردن باشد، که می تواند ناشی از آسیب مهره های ستون فقرات و یا فرسودگی باشد که باید برای درمان به دکتر ارتوپد مراجعه کرد.
درد عصبی
در این نوع شخص به دلیل فشار های عصبی و استرس دچار درد می شود. متاسفانه در جامعه امروز این نوع درد گردن بسیار شایع است. علائمی شامل درد در پشت سر و احساس فشار روی مهره برجسته پشت و نزدیک گردن، احساس خستگی و درد شانه ها و سرگیجه دارد. برای درمان درد عصبی فقط لازم است کمی به خود استراحت بدهید و از فشار کاری بکاهید و با ماساژ و شنا کردن و همچنین تغذیه ای سرشار از منیزیم خود را درمان کنید. همچنین با خوابی آرام این بیماری سریع تر بهبود می یابد، برای این کار می توانید از قرص های خواب و یا از مواد غذایی خواب آور استفاده کنید.
علت های ایجاد درد گردن
درد گردن علتهای مختلفی دارد. در اغلب موارد این درد ناشی از فرسایش مهرههای گردن میباشد که به علت افزایش سن و استفاده زیاد از گردن و بازوها رخ میدهد. در واقع میتوان گفت در ۹۰ درصد موارد مشکلات مکانیکی هستند که باعث ایجاد درد میشوند. این مشکلات عبارتند از:
کشیدگی عضلات
کشیدن عضلات گردن یکی از مهمترین دلایل ایجاد درد است که معمولا به دلیل خوابیدن در موقعیت نامناسب یا فعالیت فیزیکی زیاد، مانند نشستن طولانیمدت پشت کامپیوتر، رانندگی و … رخ میدهد.
آرتروز
آرتروز از جمله بیماریهای مفصلی است که در اثر کهولت سن اتفاق میافتد. در این حالت دیسکهای بینمهرهای باریک شده و فشار زیادی را به مهرهها وارد میآورند. در این مواقع مهرهها شروع به تولید بخشهای زائد استخوانی میکنند تا فشار وارد شده را کاهش دهند. رشد استخوانهای زائد باعث فشار بر روی اعصاب شده و دردهای موضعی را در ناحیه گردن ایجاد میکند.
بیرونزدگی دیسک
بیرون زدگی یا فتق دیسک یکی از رایجترین دلایل ایجاد درد گردن است که در اغلب موارد درد بازو را نیز به همراه دارد. در واقع بیرونزدگی دیسک در موارد شدید به اعصاب گردن فشار وارد کرده و باعث ایجاد درد در ناحیه بازو میگردد. فتق دیسک ممکن است مشکلات دیگری چون عدم احساس یا کاهش قدرت عضلانی را نیز به دنبال داشته باشد.
تنگی کانال نخاعی
<p>تنگی کانال نخاعی از دیگر دلایل ایجاد درد در ناحیه گردن است که در اثر فشار بر روی طناب نخاعی ایجاد میشود. در صورتی که این فشار به نخاع آسیب وارد کند، فرد بیمار دیگر احساس درد ندارد بلکه علائمی چون بیحسی در ناحیه پا، ضعیف شدن بدن و حتی از دست دادن کنترل ادرار یا مدفوع را مشاهده میکند.
آسیبدیدگی بافت گردن
آسیب بافت نرم گردن از دیگر دلایل ایجاد درد در این ناحیه است که به دلیل حرکت سریع گردن به سمت جلو و عقب رخ میدهد. این حرکت ممکن است در اثر یک حادثه مانند تصادف اتفاق بیفتد. در این حالت فرد ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از ایجاد ضربه، احساس درد و سفتی در ناحیه گردن دارد.
همانطور که در بالا اشاره شد، در اغلب موارد مشکلات مکانیکی باعث ایجاد درد گردن هستند، اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث ایجاد این درد میشود. این دلایل، که با عنوان مشکلات سیستماتیک شناخته میشوند، شامل بیماریها و اختلالاتی چون ایجاد تومور، اسپوندیلیت آنکیلوزان، آرتریت گیجگاهی، آرتریت روماتوئید و عفونت میباشند.
تشخصیص گردن درد
برای تشخیص علت درد باید سابقه ایجاد علائم آرتروز و … بررسی شود. در بررسی سابقه بیماری، پزشک به محل درد، شدت، ماندگاری، و کشیده شدن آن به سایر نقاط بدن توجه می کند. در این حالت هر گونه آسیب دیدگی قبلی گردن و درمانی های استفاده شده برای آن بررسی می شود. در ادامه می توان وضعیت گردن در زمان استراحت و در هنگام حرکت را معاینه کرد. همچنین در این زمان امکان تشخیص علت درد و نقاط حساس با لمس گردن وجود دارد. همچنین می توان از آزمایش سیستم عصبی به منظور تشخیص عصبی بودن یا نبودن مشکل استفاده کرد.
آزمایش های اضافی برای تشخیص می تواند شامل عکس برداری رایولوژی، اسکن کت (CAT)، اسکن استخوان، اسکن ام آر آی (MRI)، میلوگرافی، و آزمایش های الکتریکی مثل الکترو مایوگرافی (EMG) و تست سرعت هدایت عصبی (NCV) باشد.
کلینیک فیزیوتراپی فانتوم
در مجموعه ی ما فیزیوتراپیست پس از بررسی علامت ها می تواند برنامهی مناسبی برای درمان بیمار انتخاب کند. خدماتی مانند:
- الکتروتراپی
- تکار
- لیزر
- طب سوزنی
- ماساژتراپی
- کامپرشن تراپی
- منوال تراپی
برای مشاوره و گرفتن نوبت در منزل و یا آشنایی با کلینیک فیزیوتراپی فانتوم کلیک کنید.