دیسک کمر: دیسک ها ساختارهایی هستند که در ستون فقرات شما بین مهره ها قرار دارند و باعث انعطاف پذیری ستون فقرات می شوند. علاوه بر این، دیسک ها به عنوان ضربه گیر و همچنین حمایت کننده عمل می کنند که مهره های ستون فقرات را کنار هم نگه می دارند. با فیزیوتراپی فانتوم زنجان همراه باشید.
خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید:
بیماری دیسک کمر چیست؟
شاید جملاتی مثل «دیسک کمر دارم» را شنیده باشید. بدن انسان ها به طور کلی دارای 23 دیسک بین مهره ای می باشد و دیسک کمر در همه افراد وجود دارد. درواقع در اغلب اوقات منظور افراد از دیسک کمر، بیماری فتق دیسک کمر می باشد. فتق دیسک زمانی اتفاق میافتد که بخشی از هسته دیسک بیرون میزند. این عارضه می تواند در هر قسمت از ستون فقرات رخ دهد اما اغلب در قسمت پایین کمر اتفاق می افتد. این بیماری بسته به ناحیه فتق دیسک و اینکه با چه شدتی و به چه صورتی باشد، می تواند منجر به درد، بی حسی یا ضعف در اندام تحتانی شود.
چه کسانی مبتلا به بیماری دیسک کمر می شوند؟
افراد بین 30 تا 50 سال بیشتر در معرض فتق دیسک هستند. این مشکل مردان را دو برابر زنان مبتلا می کند. سایر عواملی که افراد را در معرض خطر ابتلا به بیماری فتق دیسک قرار می دهند عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت در یک وضعیت
- چاقی و اضافه وزن
- بلند کردن اجسام سنگین
- حرکات چرخشی و یا خم شدن مکرر (برای کار، ورزش یا فعالیت روزانه)
- سیگار کشیدن
علائم دیسک کمر
فتق دیسک معمولاً در قسمت پایین کمر باعث ایجاد درد “عصب سیاتیک” می شود. این درد شدید اغلب از یک طرف باسن به سمت پا تیر می کشد. سایر علائم فتق دیسک کمر عبارتند از:
- کمردرد
- گزگز یا بی حسی در پاها
- ضعف عضلانی
تشخیص بیماری دیسک کمر
برای تشخیص فتق دیسک کمر، پزشک یا فیزیوتراپیست شما یک معاینه کامل انجام می دهد. همچنین پزشک هنگام انجام تست های فیزیکی، درد، رفلکسهای عضلانی، حس و قدرت عضلانی شما را ارزیابی میکند. همچنین ممکن است تست ها و آزمایش های دیگری نیز برای تشخیص این بیماری کمک کننده باشند مثل:
- MRI
- رادیوگرافی
- سی تی اسکن
- EMG
درمان دیسک کمر با فیزیوتراپی
در بیشتر موارد، درد ناشی از فتق دیسک می تواند به کمک درمان های غیرجراحی مثل فیزیوتراپی از بین برود. یک فیزیوتراپیست می تواند به شما برنامه تمرینی مناسب ارائه دهد تا به کاهش فشار روی عصب های شما کمک کند. علاوه بر این اگر دچار بیماری فتق دیسک کمر می باشید، فیزیوتراپی می تواند به عنوان یکی از موثرترین و ایمن ترین درمان های غیرجراحی به کاهش درد و علائم شما و همچنین بهبود عملکرد عضلات کمک کند. در فیزیوتراپی تکنیک های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
الکتروتراپی
استفاده از جریان های الکتریکی در فیزیوتراپی می تواند به کاهش درد و التهاب در ناحیه کمک کند و باعث بهبود جریان خون و همچنین بهبود عملکرد عضلات شود.
مگنت تراپی
مگنت تراپی یا درمان با میدان های مغناطیسی می تواند در کاهش درد و التهاب ناشی از فتق دیسک کمر موثر باشد. همچنین این روش با ایجاد میدان های مغناطیسی، گردش خون را بهبود می بخشد و به ترمیم بافت ها کمک می کند.
تکارتراپی
تکارتراپی روشی در فیزیوتراپی است که به درمان علائم ناشی از فتق دیسک کمر کمک می کند. همچنین این روش می تواند با تحریک عضلات اطراف ناحیه آسیب دیده، باعث تقویت آنها شده و در نتیجه از فشار روی دیسک بکاهد.
لیزرتراپی
لیزردرمانی یکی از روش های نوین درمانی می باشد که می تواند به بهبود علائم فتق دیسک کمک کند. در این روش، تابش لیزر به بافت های آسیب دیده نفوذ می کند و اثراتی همچون کاهش درد، تسریع بهبودی و کمک به بازسازی بافت را به همراه خواهد داشت.
آب درمانی
غوطه وری در آب، فشار روی ستون فقرات را کاهش می دهد و به کاهش درد کمک می کند. علاوه بر این، ورزش های در آب باعث تقویت عضلات پشتی و شکمی می شوند که از ستون فقرات حمایت می کنند. از مزایای دیگر آب درمانی می توان به افزایش انعطاف پذیری و بهبود گردش خون اشاره کرد که در نهایت باعث تسریع فرایند بهبودی خواهد شد.
طب سوزنی
طب سوزنی روشی است که در فیزیوتراپی از آن استفاده می شود. این روش با تحریک نقاط خاصی در بدن و همچنین آزادسازی بافت ها، می تواند به کاهش درد و التهاب کمک کند و در نتیجه احساس راحتی بیشتری برای بیمار ایجاد کند.
کلام آخر
درمان بیماری دیسک کمر بستگی به موارد مختلفی دارد که در نهایت توسط پزشک یا فیزیوتراپیست شما تشخیص داده می شود. اگر مبتلا به این عارضه هستید، درمان های غیرجراحی مثل فیزیوتراپی می توانند در کاهش درد و علائم شما بسیار تاثیر گذار باشند. البته در برخی موارد شدید، بسته به تشخیص پزشک ممکن است به جراحی و مراقبت های پس از آن نیاز داشته باشید.